elände

Just nu, till och med den 22 april 2009, kan man se en dokumentär på SVT Play som heter Mari Carmen España - Tystnadens slut som handlar om det spanska inbördeskriget (1936-1939) och/eller om dess efterdyningar. Jag har själv inte sett den än så den kanske är kass men jag tror att den kan vara intressant. Den är intressant. Naiv svensk åker ner till Spanien för att förstå mer om kriget och tystnaden efteråt.

Kanske har det varit väl mycket tystnad. Häromdagen nämnde jag det spanska inördeskriget för några vänner och i alla fall för den ena var det en nyhet. Men jag tycker nog ändå att det är upp till spanjorerna att "tala ut" om de vill, för det är deras elände. Fast visst är det illa att man i den svenska skolan inte får/fick lära sig något om det spanska inbördeskriget.

i mitt köksfönsterdet som inte går att beskrivaEn klar natt. Himlen är mörk, men inte så mörk att jag inte kan ana skogens kontur. Stjärnorna lyser upp mörkret ovan gatulamporna. En iskall vind drar förbi och jag drar ner mössan lite till. Vinden lugnar sig en stund. Inte ens hundägarna verkar vara ute för att skåda den vackra stjärnhimlen. Suset. Jag hör vinden innan jag känner den och den här gången är den inte lika kall och avvisande utan mer som en vän som bjuder upp till dans. Trädkronorna vajar och svajar. Tänk om man kunde fånga ögonblicket. Tänk om man finge stå kvar och njuta av träddans och stjärnor.

gå inte in i väggen
"Jehová es mi pastor, nada me faltará.

     En lugares de delicados pastos me hará descansar;
    junto a aguas de reposo me pastoreará.

     Confortará mi alma. 
    Me guiará por sendas de justicia por amor de su nombre.

     Aunque ande en valle de sombra de muerte,
    no temeré mal alguno,
    porque tú estarás conmigo;
    tu vara y tu cayado me infundirán aliento.

     Aderezas mesa delante de mí
    en presencia de mis angustiadores;
    unges mi cabeza con aceite;
    mi copa está rebosando.

     Ciertamente el bien y la misericordia me seguirán todos los días de mi vida,
    y en la casa de Jehová moraré por largos días."

Salmo 23 (Ps 23)


fulheten före våren
Inbjudande? Kanske dags att byta ut de före detta röda skyltarna mot något nytt, fint och färgglatt... Eller dö ut.
I övrigt så är naturen och uterummen sådär fula som de bara är såhär års precis innan våren exploderar, lite som lugnet före stormen. Såg ett härligt vårtecken idag; sopa-gatorna-fria-från-grus-maskinen.mars

trams

Detta samtal handlade om den här bilden.

break free

det goda
"Do not be overcome by evil, but overcome evil with good."
"Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda."
"No seas vencido de lo malo, sino vence con el bien el mal."
Rom 12:21


mellanmålFrysta hallon i fin skål.

nuetIbland känns det som om jag står stilla i tiden, som om jag hade fryst fast medan allt annat rinner på, tiden springer iväg, den springer före och kvar står jag och undrar vad som händer, fast andra dagar är det jag som springer iväg, det är som om nuet helt plötsligt inte är nu utan igår, förut, sedan, imorgon.


"Therefore do not worry about tomorrow, for tomorrow will worry about itself. Each day has enough trouble of its own." Matt 6:34

RSS 2.0